Alle bestaande twintig operatiekamers en omliggende ruimten zijn vervangen. Voor zeer specifieke operaties werden enkele operatiekamers ingericht met bijzondere medische apparatuur.
De bouw van de nieuwe operatiekamers omvatte twee verdiepingen en werd in vijf fasen uitgevoerd. Per fase werden maximaal vier operatiekamers verbouwd en daarmee bleven de overige twaalf operatiekamers tijdens de verbouwing gewoon in gebruik. Elke fase duurde telkens 9 maanden, gevolgd door een verhuisperiode van 6 weken. In deze 9 maanden werden de sloop, ruwbouw en afbouw gerealiseerd. Na de afbouw volgde het inregelen en testen van apparatuur en installaties. De bouw werd met zo min mogelijk overlast voor de operationele OK's, de omliggende afdelingen, medewerkers, patiënten en bezoekers uitgevoerd.
Bouwfase 1: Fase 1 werd uitgevoerd in 2010 en omvatte de bouw van vier operatiekamers en de omliggende ruimten. De technische installaties in de ruimten erboven en eronder zijn ook aangepast of vernieuwd. Bijzonder aan de nieuwe operatiekamers is het systeem van luchtbehandeling. Er is een groot zogeheten 'downflowplenum' geïnstalleerd. Dit is een systeem dat een scherm van schone (microstoffilter)gefiltreerde lucht naar beneden blaast en zo in een gebied van 3,5 bij 3,5 meter rond de operatietafel stabiele en steriele omstandigheden creëert. Tussen de operatiekamers is een steriele ruimte gecreëerd, waar de operatieassistenten de operatie voorbereiden. Ook daar is een downflowplenum aangebracht, waaronder de benodigde instrumenten onder geconditioneerde omstandigheden worden 'opgedekt'. Terwijl dat gebeurt, wordt in de OK zelf de patiënt voorbereid op de operatie. Voor de patiënt is dat veel rustiger.
Bouwfase 2: fase 2 omvatte de bouw van vier operatiekamers en de omliggende ruimten en de aanpassing van de technische installaties erboven en eronder. Omdat de overige operatiekamers tijdens de verbouwing in gebruik bleven, werden ook tijdelijke voorzieningen aangebracht om het patiënten- en goederenvervoer, de veiligheid en de steriele omgeving van de operatiekamers te kunnen waarborgen. Voordat een operatiekamer in gebruik werd genomen is alle (medische) apparatuur ingeregeld en uitgebreid getest.
Bouwfase 3, 4 (A en B) en 5: in fase 3, 4 (A en B) en 5 werden totaal twaalf operatiekamers gebouwd, op dezelfde manier als bij bouwfase 2 is beschreven.
Bij de bouw van de operatiekamers kwamen uiteenlopende technische disciplines bij elkaar. Naast de bekende bouwkundige, werktuigbouwkundige en elektrotechnische zaken, hadden we hier ook te maken met de integratie van medische apparatuur en beeldverwerkingstechnieken.