Zoeken

Start bouw Research en Diagnostiek Centrum ADORE

In gezamenlijke aanwezigheid van opdrachtgever, ontwerpers, adviseurs, bouwers, donateurs en andere belanghebbenden werd op 28 september, met een ludieke handeling en het hijsen van de vlag, het officiële startsein gegeven voor de nieuwbouw van het Research en Diagnostiek Centrum ADORE. De ‘start bouw’ werd voorafgegaan door een bijeenkomst waarin diverse sprekers, waaronder Prof. Dr. Geert Kazemier - initiatiefnemer ADORE - het belang van dit nieuwe onderzoekscentrum onderstreepten.

Van links naar rechts Prof. dr. Chris Polman - Voorzitter Raad van Bestuur Amsterdam UMC, decaan VU, Prof. dr. G.jpg

Research en Diagnostiek Centrum (RDC) ADORE

RDC ADORE maakt onderdeel uit van het ADORE-concept. ADORE staat voor Amsterdam Oncology and Neuroscience Research. Binnen dit concept gaan onderzoekers, van de verwante onderzoekdisciplines oncologie en neurologie samenwerken en worden voorzieningen gedeeld. Samen over grenzen van aandoeningen, rollen en specialismen heen kijken om zo nieuwe behandelingen tegen kanker en hersenziekten te ontwikkelen.

Foto: van links naar rechts: Prof. dr. Chris Polman - Voorzitter Raad van Bestuur Amsterdam UMC, decaan VU, Prof. dr. Geert Kazemier - Oncologisch chirurg, initiatiefnemer ADORE, Marianne van der Bent – projectleider Directie Vastgoed Amsterdam UMC

Artist impression: atelier PRO

Bijzonder onderzoeksgebouw

De nieuwbouw van ADORE, met kantoren en laboratoria, komt op de Zuidas in het hart van de VU-campus, tegen Amsterdam UMC aan. Het centrum biedt straks ruimte aan researchlaboratoria voor onderzoeksgroepen van Amsterdam UMC op het gebied van oncologisch en neurowetenschappelijk onderzoek. Ook de diagnostische laboratoria van Humane Genetica en een deel van de diagnostische laboratoria van Pathologie worden er gehuisvest. Het nieuwe gebouw komt te staan naast het Imaging Center Amsterdam UMC. Via een groot atrium worden de gebouwen met elkaar verbonden. Het vijf verdiepingen hoge hightech gebouw van circa 22.800 m2 wordt voorzien van de meest geavanceerde apparatuur en zal bestaan uit MLII-laboratoria, een cleanroom, kantoor- en ontmoetingsruimtes. De laboratoria zijn onder meer geschikt voor het veilig werken met genetisch gemodificeerde bacteriën en virussen.

Bouwcombinatie MedicomZes-Kuijpers

MedicomZes (een VolkerWessels onderneming) en Kuijpers hebben beide een rijke ervaring met het integraal uitvoeren van bouwprojecten met controlled environments en zijn bekend op de locatie VUmc. We zijn dan ook trots dat wij dit bijzondere gebouw voor Amsterdam UMC mogen realiseren.