Bouwen in het hart van de energietransitie.
Bij MedicomZes is duurzaam en emissievrij bouwen de norm geworden. Circulair en klimaatneutraal bouwen en ondernemen is een integraal onderdeel van onze missie.
Duurzaam bouwen vanuit de ontwerpfase
MedicomZes leidt de bouwsector in duurzaamheid met #emissievrij2030 als motto. Samen met VolkerWessels-werkmaatschappijen reduceren we broeikasgasuitstoot in projecten en bedrijfsvoering. Ons doel: klimaatneutraal en emissievrij bouwen en ondernemen in 2030.
Emissieloos bouwen en ondernemen
Een CO2-reductie van 70% tegen 2030 in vergelijking met 2019. Dat is de doelstelling, dat is ons kompas. Elke stap die we zetten, elk project dat we realiseren, streven we ernaar om duurzamer, klimaatvriendelijker en milieubewuster te zijn.
Onze weg naar emissievrij bouwen gaat met name via elektrificatie van ons materieel. Onder meer met waterstofgeneratoren, elektrische kranen, walsen en hoogwerkers. 73% van ons materieel is al geëlektrificeerd.
Daar stopt het niet. We blijven investeren in duurzame bouwlogistiek en circulair ontwerpen. Om onze ambitie waar te maken, richten we ons ook op het verduurzamen van ons wagenpark en alle kantoor- en bouwlocaties.
Circulair bouwen
Materiaalkeuze maakt het verschil | Bij ons draait circulair bouwen om het vinden van grondstoffen, producten en materialen met een lage Milieu Kosten Impact (MKI) en een hoge Levens Cyclus Analyse (LCA)-waarde. Hiervoor maken we gebruik van de Nationale Milieu database en zijn we een eigen database aan het inrichten met alle fundamentele gegevens van functionaliteit, beschikbaarheid, kosten en levertijd. Deze database is een voortdurend werk in uitvoering en hiermee stimuleren we leveranciers om MKI/LCA-gegevens voor hun producten en diensten op te stellen en te verbeteren.
MKI BIG5-model | Stap voor stap beter, zo gaan we de ambitie waarmaken. Onlangs hebben we het ‘BIG5-model' geïntroduceerd. Met behulp van een zwaartepuntanalyse op het basisontwerp zijn we in staat de top vijf hoogste MKI-componenten te benoemen. Door te focussen op deze vijf materiaalgroepen, zijn relatief gezien de grootste winsten te behalen op het gebied van MKI-reductie.
Klimaatadaptief en natuurinclusief
We streven ernaar om te bouwen in harmonie met de natuur, waarbij het ontwerp en de constructie naadloos opgaan in de omgeving. We creëren ruimte om natuurlijke processen, flora en fauna te laten gedijen.
Het bevorderen van natuurinclusief bouwen is een nauwe samenwerking tussen opdrachtgevers, leveranciers en bouwpartners. Ons doel is om tegen eind 2023 minstens 20% van al onze projecten te laten profiteren van natuurinclusieve bouwmethoden.
Aandachtsgebieden duurzaamheid
Duurzaamheid gaat een steeds grotere rol spelen in onze werkzaamheden. De veranderende wet- en regelgeving zal voorafgegaan worden door onze ambities. Om onze doelen te bereiken, richten we ons op de volgende aandachtsgebieden.
-
Stakeholders
In samenspraak met onze opdrachtgevers en partners identificeren we de mogelijkheden en bepalen we de prioriteiten in onze duurzaamheid routekaart. Deze wordt geïntegreerd in het inkoopproces, van vraagstelling tot opdrachten. Het vormt een integraal onderdeel van elke projectstart, zowel bij tenders als in de uitvoering.
-
Organisatie
We richten ons op tastbare doelen: naleving van 15% energiereductie op alle kantoorlocaties, aanmoedigen van nieuwe duurzaamheidsinitiatieven in onze business units en projectteams alsook het stimuleren van CO2-reductie via elektrificatie van het wagenpark.
-
Ontwerp
We integreren duurzaamheid in ons ontwerpproces door duurzaamheidsaspecten, al vanaf het begin mee te nemen in de ontwerpfase. We investeren in opleidingen voor specialisten in (B)ENG, EPG, MPG en MKI om deze expertises te verankeren binnen onze organisatie.
-
Productie
We integreren KPI's voor afvalreductie en -scheiding in elk project, vastgelegd in het FPO-verslag. We bevorderen uitstootvermindering door het gebruik van alternatief materieel en streven naar duurzame bouwplaatsen op elk nieuw project.
Onze MVO-pijlers
Wij bouwen op de pijlers van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Planeet, Mens, Integriteit en Maatschappij vormen de basis.
Met deze pijlers als ons kompas streven we ernaar om een positieve impact te hebben op de wereld om ons heen en een voortrekker te zijn op het gebied van verantwoord ondernemen binnen de bouwsector.
Meer weten over ons duurzaamheidsbeleid?
“Als Visser & Smit Bouw staan we in de voorhoede van de bouwsector in het aanpakken van duurzaamheidsvraagstukken."