Amsterdam Skills Centre
In opdracht van het Amsterdam UMC (VUmc en AMC) realiseerde MedicomZes het Amsterdam Skills Centre, een internationaal trainingscentrum voor chirurgen, medisch specialisten en ander medisch personeel. MedicomZes won de aanbesteding Amsterdam Skills Centre op basis van economisch meeste voordelige inschrijving (EMVI). Het project is een E&C project onder UAV-gc. Naast de uitvoering was MedicomZes samen met partner ULC Installatiegroep verantwoordelijk voor het in bouwteamverband met de opdrachtgever uitwerken van het definitief ontwerp naar uitvoeringsontwerp.
Het project
Het ASC is een landmark-facility voor de gebruikers in de medische industrie èn is voor AMC en VUmc een toonaangevend voorbeeld van hun intensieve samenwerking. Het gebouw staat op het terrein van het AMC in Amsterdam-Zuidoost en biedt 12 operatiekamers en diverse virtual reality simulatoren, met een totale vloeroppervlak van 3.700 m2. Het project werd gerealiseerd in een bestaande bouw, een voormalig keukengebouw van het AMC. Het is, vanwege de uitvoering in een bestaand gebouw, een technisch complex gebouw dat bestaat uit:
- Wet & Dry trainingslabs (o.a. 12 OK's en ca. 10 simulatoren)
- Anatomieruimten
- Auditorium/collegezalen
- Kantoorruimtes
- 2 showrooms voor state of the art medische apparatuur
- Sanitair en logistieke ruimten
- Opslagruimten
- Ontvangs en horeca
Over het ASC
Opdrachtgever ASC heeft een partnership getekend met het medisch technologiebedrijf Stryker voor de ontwikkeling van dit trainingscentrum. Met behulp van virtuele technologie en kunstmatige intelligentie ontwikkelt het ASC een ‘New Way of Learning’ ontwikkelen om medisch specialisten doelmatiger te trainen in het uitvoeren van operaties en andere interventies.
Deze innovatieve manier van leren geeft de chirurgiewereld een enorme impuls. Virtuele werkomgevingen zijn essentieel om chirurgische vaardigheden te verbeteren. De simulatoren zijn als leermethode effectiever dan traditionele leertools. Jaarlijks zullen 3000 specialisten worden klaargestoomd om relatief eenvoudige (chirurgische) handelingen uit te voeren.
Circulariteit en flexibiliteit staan centraal
In het ASC wordt gewerkt met de nieuwste materialen en state of the art apparatuur. Circulariteit en flexibiliteit staan centraal in het ontwerp en gebruik van het ASC. De facilteit moet tegemoet komen aan deels wisselende opstellingen en te wijzigen trainingsruimten. De muren tussen de wetlabs, het auditorium en de onderwijszalen kunnen worden weggeschoven en apparatuur is eenvoudig aan-, af te voeren en op te slaan.