Entreepark en paviljoen Amsterdam UMC
Locatie AMC
Het entreegebied van Amsterdam UMC, locatie AMC, was dringend aan vervanging toe. In 2021 is een nieuw entreepark en een transparant entreepaviljoen gebouwd wat de nieuwe hoofdentree vormt van het AMC. MedicomZes, HOMIJ Technische Installaties en Van Kessel Sport en Cultuurtechniek, alle drie VolkerWessels bedrijven, vormden de bouwcombinatie die dit project in 14 maanden hebben gerealiseerd.
Bouwen in de Zorg
Twee artikelen over het nieuwe entreepark en entreepaviljoen
Het platform Bouwen aan de Zorg pakte uit met twee artikelen over de metamorfose van het verouderde betonnen voorterrein naar een groene oase en prachtig gastvrij glazen entreepaviljoen. Johan Carlier, de projectmanager van Amsterdam UMC, kijkt terug op een logistieke uitdaging van formaat en in het tweede artikel komen de projectmanagers van onze bouwcombinatie aan het woord over dit complexe project.
Duurzaam ontworpen
Temp.architecture & Studio Nuyt van Noort in samenwerking met Studio BLAD zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. Het ronde, transparante entreegebouw van 2.000 m2 BVO verbindt de hoofdentree en de entree poliklinieken van het ziekenhuis. Het is behalve een bijzonder ontwerp ook een duurzaam gebouw, met zonnepanelen en mos op het dak. De bouwcombinatie heeft het sloopafval van de bestaande entree verwerkt in de terreinverharding. Ook is alle ontgraven grond hergebruikt binnen het project.
Over het project
Het verhoogd gelegen entreepaviljoen (2.000 m2 BVO) bevat een balie, meldpunt, toiletten, zit- en verblijfsruimte voor bezoekers en patiënten. Het paviljoen bevat roltrappen, tochtsluizen, een ronde vliesgevel, houten plafonds en een fraaie afwerking.
De buitenruimte (totaal 3 ha, waarvan 1,5 ha park en 1,5 ha parkeren en infrastructuur) bestaat uit een bovengrondse parkeerruimte met 300 parkeerplekken voor auto's en 70 fietsparkeerplaatsen. Er is een K+R zone voorzien om de entree makkelijker per auto te bereiken. Ook zijn de toeritten voor de ambulancedienst, de Spoedeisende Hulp en de Huisartsenpost aangelegd. Er is een brug- en voetgangersdek gecreëerd dat de aansluiting vormt naar station Holendrecht. De buitenruimte is verder ingericht als groen park dat naast een verblijfsfunctie ook een transitiefunctie vormt voor het station Holendrecht en de Meibergdreef.
Logistieke uitdaging
Het ziekenhuis draaide tijdens het bouwproject 24/7 door en moest continu goed bereikbaar blijven voor ambulances. Patienten moesten goed terecht kunnen bij de Spoedeisende Hulp en Huisartsenpost. Dat gold ook voor het Ronald McDonald huis. Om dat te bewerkstelligen zijn bijvoorbeeld de bouwkeet, tijdelijkse wegen voor ambulances en de tijdelijke parkeerplaats en toegangsroutes meerdere malen verplaatst.
Zorgvuldig omgang met de omgeving
Heldere communicatie richting de opdrachtgever en continue afstemming bleek een onontbeerlijke factor in het proces. Een voorbeeld: De aansluiting van verse lucht naar de OK’s, IC’s en de Spoedeisende Hulp zit in de buitengevel van het bestaande ziekenhuis, vlak tegen het bouwterrein aan. Tijdens het aanleggen van de dakbedekking op het paviljoen stonden we in direct contact met het ziekenhuispersoneel. Als zij aangaven dat ze het branden van het bitumen binnen konden ruiken, legden we het werk direct stil. Datzelfde gold voor het zagen van het asfalt. Bij overlast stopten we meteen.